Norveška šuma

Iako je film režirao vijetnamski režiser (Anh Hung Tran), po japanskom (književnom) predlošku (Haruki Murakami), bojao sam se da će Norveška šuma više sličiti hollywoodskoj masovnoj produkciji, nego prikazati dio  izvorne književne priče. Pogotovo što je sama knjiga doživjela svjetsku popularnost, a tu uvijek postoji opasnost da profit upropasti sve što može.  Uglavnom, sve se lijepo složilo.

Osim što je književna priča vrlo vješto i čak nevjerojatno precizno prenešena na film,  sviđa mi se i ambijent, audio doživljaj i općenita atmosfera filma. Ako je nekome zapelo za oko ovo „audio doživljaj“; ne radi se o mom subjektivnom zapažanju – glazba u filmu, čak i da izuzmemo naslovnu temu Beatlesa, Norwegian Wood, fenomenalno je uklopljena. Ne znam još na koju foru (istražit ću naknadno) ali u filmu možete čuti nekoliko stvari njemačkog kultnog krautrock benda  Can, na soundtracku filma su čak dominantno zastupljeni. Glazbu je generalno uredio Jonny Greenwood (Radiohead); nakon Bit će krvi, ovo mu je još jedan vrhunski posao. Eto, još elemenata koji uklanjaju film iz zone masovne konfekcije.

Naravno, ako želite sve shvatiti, bilo bi poželjno da prije filma ipak pročitate knjigu. Meni je bila odlična, iako mi dobronamjerni znalci skreću pažnju da su Murakamijeve novije knjige čak i bolje. Ali dio ljeta još je predamnom. Službene stranice na engleskom su ovdje.

Oglasi

2 thoughts on “Norveška šuma

  1. Kolega me na kavi podsjetio na japanca (Damo Suzuki) iz grupe Can – dok sam pisao tekst propustio sam uhvatiti “japansku vezu” soundtracka, ali evo, sad je i to sjelo na mjesto…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s