HOLISTIČKI PRISTUP MEDIJIMA

Pročitao sam odličan tekst Marine Ralašić u magazinu Banka o tome kako svi pišu o Mireli Holy, a nitko o okolišu. Nekako slično i sam razmišljam o tom fenomenu i gotovo da je nevjerojatno kako se mediji i tzv javnost okreće prema određenim (nametnutim) stavovima i događanjima ovisno o tome na koji im se način serviraju pojedine teme ili događanja.

Iako npr. nikome od mojih kolega iz ureda ne pada napamet staviti u kuće štedljive sijalice ili se voziti po gradu biciklom (osim u iznimno rijetkim prigodama) ili pročitati kolika je potrošnja električne energije perilice posuđa koju su upravo kupili, a nedajbože kupiti ekološki proizvedene proizvode koji ne truju okoliš pesticidima – svi su zdušno stali uz našu Mariju Magdalenu, bivšu ministricu okoliša Mirelu Holy. Ne mogu donijeti drugačiji zaključak nego da se apsolutno sve u Hrvatskoj svodi na PR, marketing, medije, maglu, maskiranje, manipulaciju i slične neopipljive parametre života. Da ne bi bilo zabune, Mirelu Holy smatram izuzetno kompetentnom i odgovornom osobom za posao koji je obavljala – fenomen koji me ovdje zanima je „javnost“ koja se kod nas vrlo izraženo ponaša kao stado ovaca i kreće se imaginarnim putem po znakovima koje u eteru ispisuju različiti profitom ili, tko zna kojim drugim ciljem, uvjetovani manipulatori.

Još je izrazitiji primjer komprimiranja šarolikih dramskih bravura medijski tretman Radimira Čačića. Iako se niti jedan ministar u pet mjeseci (dakle, ne u 6 kako mediji nameću, jer još nije prošlo punih 6 mjeseci otkada su ministri formalno počeli sa poslom) nije istaknuo nekakvim značajnim odrađenim poslom ili značajnim propustom, ipak je Radimir Čačić postao ikona svega negativnog što se uopće može zamisliti u jednoj državi. Tako to barem izgleda kada se čita hrvatski tisak. Pogledajte naslovnice, evo npr. predzadnji Globus na naslovnici donosi Čačićevu glavu s popratnim riječima: SLOM, KRAH…Takav je naslov vjerojatno osvanuo nakon sloma burze koji se dogodio u Americi 1929.

Kakav se krah zapravo može dogoditi ako je netko ministar 5-6 mjeseci? Krahom se može smatrati eventualno prethodnih 8 (osam) godina vladavine HDZ-a, ako ćemo objektivno, jer se sve zlo koje sada doživljava svoj vrhunac, zapravo stvaralo kroz period mandata zatvoreng Ive Sanadera i njegovih ministara, a od kojih usput budi rečeno, niti jedan nije počašćen naslovnicom s tekstom KRAH, SLOM…Jer su ugodne vanjštine, blagih crta lica, ugodni oku reli bi neki – pogledajte bivšeg ministra Jandrokovića, pa „u razdjeljak te ljubim“ Kalmetu, pa uglađenog Jasena Mesića (svaka bi ga majka poželjela) …da ne nabrajam dalje. To su ljudi koji ne živciraju široke narodne mase govoreći im istinu, koji se smješkaju (jer često nemaju pojma što bi rekli), a nisu napravili ništa, ne za 6 mjeseci, nego za godine i godine svojih mandata…

Nadam se da ću nekom slijedećem tekstu uspjeti nešto reći i o ekologiji jer me ta tema daleko više zanima od smeća u koje se pretvorio hrvatski medijski prostor, čast (rijetkim) izuzetcima….

Oglasi

4 thoughts on “HOLISTIČKI PRISTUP MEDIJIMA

  1. ma neeeee, meni su domaći mediji puno zanimljiviji fenomen od političara…političari su već stvarno jako, jako ofucana tema; ja ih spominjem jedino u kontekstu medija i njihovog postavljanja spram određene teme ili osobe…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s