Pranzo di Ferragosto

Okusi Italiju! Ta mi se asocijacija (po onoj reklami – okusi Dalmaciju) javila gledajući ovaj ugodan i zanimljiv talijanski film. Već sam prije razmišljao o tome kako neki igrani filmovi ponekad stvaraju precizniju i jasniju sliku stvarnosti nego dokumentarci ili npr. turistički vodiči nekog područja, a kod ovog je filma definitivno takav slučaj, barem sam ga ja tako doživio.

Sredovječni Gianni živi u Rimu sa svojom vrlo starom i zahtjevnom majkom. Kako je u stisci s novcem i u zaostatku s plaćanjem stanarine, pristaje za vrijeme praznika na kratko pričuvati i majku svog stanodavca. Ovaj s majkom dovodi i svoju tetku, a uskoro i Gianniev liječnik dolazi sa svojom mamom. S čašom vina u ruci i pregačom oko pasa, Gianni se, svjestan svoje financijske situacije, potpuno angažira oko svojih novopridošlih gošći. Priprema im ukusne obroke, nabavlja im hranu s lokalne tržnice, tijekom neradnog dana uz pomoć prijatelja traži svježu ribu po cijelom Rimu, kupuje vino i stvara ugodnu i veselu kućnu atmosferu. Naravno, gošćama se Giannijevo gostoprimstvo jako svidi, pa kada stigne vrijeme za odlazak, one ga na pragmatičan način nastoje izbjeći ili barem odgoditi…

Režiser Gianni di Gregorio ujedno je Gianni iz ovoga filma, a poznatiji je kao scenarist Gomorre. Nastojat ću pod hitno pogledati njegov zadnji film; Gianni e le donne.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s