Uvod u Degustaciju slobode Davora Rostuhara

Nedavno sam prisustvovao predstavljanju Rostuharove nove knjige – Degustacija slobode, a o spomenutoj knjizi autor je prozborio doslovno dvije riječi. Cijelu večer uživali smo zapravo u projekciji odličnih fotografija i kratkih filmova koje je snimio na višemjesečnom putovanju zapadnom Afrikom. Knjigu ću nastojati pročitati što prije, a kao Uvod koji spomenuh u naslovu, vratio bih se na autorovu Džunglu koja je objavljena 2009., a koja nije doživjela tretman koji joj objektivno pripada.

Džungla

Ovo je jedna od najedukativnijih domaćih knjiga koju sam uzeo u ruke, a da se ne radi o školskom udžbeniku. Profesori geografije mogli bi ju vjerojatno koristiti kao pomoćnu literaturu pri obradi pojedinih nastavnih cjelina, a određeni segmenti (poput putovanja po Novoj Gvineji) totalno su pionirski pothvati za domaće uvjete (bez obzira što su npr. otok već pohodili Malnar i Bebek u svojoj legendarnoj Potrazi za Staklenim gradom). Ovdje je razlika u tome što Rostuhar prije putovanja odradi temeljitu pripremu provodeći mjesece u arhivima knjižnica, pa je uz to što prezentira svoje probijanje kroz džungle i planine, pun dodatnih podataka, informacija, iskustava prethodnih istraživača i suprotstavljenih mišljenja (poput onih kršćanskih misionara i raznih zapadnjačkih NGO-ova). Opisi viđenog su redovito popraćeni već kumuliranim informacijama, sociološkim natuknicama i subjektivnim mišljenjima autora, što je izuzetno vrijedno, jer dolazi s lica mjesta.

Rostuhar dakle u knjizi pokušava istražiti može li se danas na zemaljskoj kugli još uvijek pronaći potpuna divljina. Postoji li u džunglama još uvijek plemena koja razvijeni čovjek još nije kontaktirao i nastoji osobno otkriti gdje bi ta područja mogla biti. Naravno, ne radi to putem Googlea, već direktno u džunglama – od Amazone do Nove Gvineje! I kao što rekoh, rezultat je vrlo edukativno i informativno štivo za svakoga koga zanima antropologija, geografija, sociologija, povijest i kultura. Možete npr. saznati kako na Novoj Gvineji još uvijek postoji 1000 različitih plemena od kojih, zbog stroge teritorijalne podijeljenosti, svako govori svojim jezikom, pa tako samo na tom otoku postoji gotovo 1000 jezika što je petina svih poznatih svjetskih jezika!

Knjiga je obimna (nekih 500 stranica) i popunjena autorovim odličnim fotografijama s terena. Po svemu tome, stvarno je jedinstveno izdanje, prilično različito od svega što smo do sada imali prilike vidjeti na domaćoj putopisnoj polici, a čak i prilično različito od onoga što je Rostuhar do tada pisao. Moglo bi se reći da je putovanje u ovoj knjizi – gratis…

Znači, moje je mišljenje da bi prije Degustacije slobode trebalo djelomično degustirati  Džunglu, a možda i Samo nek se kreće istog autora. Stvari će onda vjerojatno bolje sjesti na mjesto…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s