Muriel Barbery: Otmjenost ježa

Muriel Barbery francuska je književnica, rođena u Maroku, odrasla u Francuskoj, a trenutno s mužem Stephaneom živi u Japanu. Također je profesorica filozofije.

Prvih nekoliko stranica njezine zanimljive knjige u nekoliko me navrata podsjetilo na norveškog profesora filozofije Josteina Gaardera, koji je svoje teorijsko znanje iz filozofije pretočio u prekrasnu knjigu Sofijin svijet. Radi se o tome da se i Barbery i Gaarder u svojim knjigama često (iako Gaarder temeljitije i češće) referiraju na poznate svjetske filozofe, citirajući ih i provlačeći kroz kontekste događaja o kojima pišu; Gaarder edukativno, školski, štreberski, a Barbery pronicljivo, cinično i sarkastično.

Barbery dakle piše o svoje dvije junakinje, dvanaestogodišnjoj adolescentici Palome i pedesetčetverogodišnjoj kućepaziteljici Renee koje žive u samostojećoj palači s osam luksuznih divovskih stanova u ulici Grenelle 7. Renee je udovica, niska, ružna debeljuca, s kurjim očima, po vlastitim riječima – neupadljiva i beznačajna. Palome je vrlo inteligentna i kritična mlada osoba, koja je odlučila pod svaku cijenu spaliti kuću u kojoj živi i izvršiti suicid. Renee se gotovo namjerno skriva u ulozi kućepaziteljice jer joj to odgovara i jer je tako navikla, dok u tajnosti čita Tolstoja, Marxa, sluša Mahlera i vodi dubok unutarnji intelektualni život. I jedna i druga okružene su bogatim snobovima, Palome u okruženju vlastite obitelji, a Renee kao sluškinja, nekakva novovjeka Pepeljuga. Kroz razmišljanja dvije naizgled različite osobe pruža nam se prekrasan uvid u društvene staleže, svijet predrasuda, malograđanštine, ljudske gluposti i besmisla.

Kada u kuću useli novi stanar, japanac Kakuro, Renee doživljava duboki emotivni i životni obrat, a Palome vidjevši neobičan razvoj situacije, počinje promišljati o svojim stavovima na drugačiji način. Situacija se upravo počne kretati ka jednom holivudskom happy endu, no pred sam kraj dočeka nas tragičan i neočekivan rasplet. Uvjetno rečeno…

Knjiga je u Francuskoj objavljenja 2006. a u Hrvatskoj u izdanju Litterisa 2009.. Mona Achache snimila je 2009. po knjizi film Le herisson.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s