Kava + novine

Trač, jajčana tempera i ulje na kaširanoj dasci, 2012Jutros sam popio odličnu Lavazzu u lokalnoj Malini i u miru (rano ujutro još nije bilo gostiju) pročitao sve dnevne novine. Svidjela mi se kolumna Jurice Pavičića u Jutarnjem o slučaju Milana Živkovića, a zapravo o općenitoj situaciji u domaćim medijima; HRT-u, Jutarnjem, Zarezu…Jurica je fino objasnio da izvor financiranja nekog (npr.) dnevnog lista ili tjednika uopće ne garantira kvalitetu istog, te da tportal ima solidnu vrijednost u novinarskom smislu iako ga plaća omražena Mudrinićeva korporacija. Zarez se s druge strane isfurava kao neovisan, napredan i moderan dvotjednik za kulturu, no njegove reportaže nikada nemaju fotografije, naslovi nemaju podnaslove, svježi izvještaj s filmskog festivala priča o filmovima koji su čak i u domaćim kinima igrali prije tri mjeseca i slične nebuloze…

Ja bih na Pavičićevo još dodao da mi je 3. program, također omraženog i pošteno kritiziranog HRT-a, ove godine bio pravo medijsko i kulturno osvježenje sa svojom gomilom odličnih festivalskih, nezavisnih, rumunjskih, azijskih i svih mogućih ostalih filmova, kao i sa odličnim emisijama (koje se sasvim jednostavno i zovu – Emisija).

Također, u puku dočekane s priličnom rezervom, dnevne novine 21.stoljeće također su odnedavno obogatile ponudu siromašnog medijskog prostora. Tko usporedbe traži s New York Timesom, neka pogleda oko sebe i utvrdi gdje točno živimo. Za naše socijalno-ekonomske okolnosti 21. stoljeće su fenomenalne dnevne novine. Danas su pola broja potrošile na kulturu (intervju s piscem Damirom Karakašem na dvije stranice, intervju s 2Cellos na dvije stranice, tekst o kiparu Vojinu Bakiću na četiri stranice, intervju s Jasenkom Hourom – netko i njega voli – na dvije stranice, stranica o stripu, stranica s tekstovima o glazbi, dvije stranice filmova + dodatna recenzija filma Ivana Ramljaka u rubrici Cinerama. Ako ih niste čitali i da ne pomislite da se radi o fanzinu iz kulture, pokriven je i aktualni pad kreditnog rejtinga kod starog S&P-a, glavni urednik Banke piše o tehničkoj vladi, Jadranka Kosor kuka kako nema prijatelja u HDZ-u, a Romano Bolković intervjuira (opet solidno omraženog rekao bih) Miomira Žužula…Dakle, definitivno za svakoga po nešto.

A tek sutra; nedjeljno izdanje 21. stoljeća uređuju urednici PlanaB Ana Penović i Boris Ličina! Morat ću zorom na kavu…

Oglasi

5 thoughts on “Kava + novine

  1. Rekao bih da Zarez neće dugo, ne ulazeći u njihovu ekonomsku bilancu, već u spomenutu kakvoću sadržaja…A što što se tiče plaćanja, preporučujem ti Tihomire da tekstove radije proslijeđuješ u (također spomenute) omražene medije :))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s