Marina Abramovic: The Artist Is Present

marina abramovicSad kada sam odgledao dokumentarni film o najvećoj svjetskoj performerici svih vremena, nisam siguran jesam li više fasciniran njom ili autorima filma koji su na tako dobar način prikazali njezin rad. Htio sam reći da, iako je Marina Abramović sa svojim performanceom u njujorškoj MOMA-i napravila genijalan show, režiseri Matthew Ackers i Jeff Dupre napravili su još više, pa je film vrhunska retrospektiva Marininog života, ali ne banalna, štreberska, s lentom vremena, nego baš onako, prigodna i prikladna liku i djelu osobe o kojoj se radi, a pokrivajući period od njezinog djetinjstva u Jugoslaviji, preko života u Nizozemskoj i zapadnoj Europi, pa sve do boravka u SAD-u. Dokumentarna priča suptilno nas uvodi i priprema na mogućnost razumijevanja i shvaćanja onoga što će kroz tri mjeseca ova umjetnica raditi na pozornici Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku.

Kako je perfomans posljednjih desetljeća ipak sveprisutan, vjerojatno je sazrelo vrijeme da njegovi najznačajniji predstavnici konačno dobiju mjesto na vrhunskim pozornicama, a kako se u ovom slučaju ne radi o kazalištu, MOMA je vjerojatno najbolje moguće mjesto za ono što je Abramović pripremila. „Bila sam alternativa kada sam imala dvadeset, pa kada sam imala trideset, pa u svojoj četrdesetoj – sada imam šezdeset i tri godine i ne vjerujem da sam još uvijek alternativa…“ kaže Marina.

Ukratko, kroz tri mjeseca, ona je u dvorani svakodnevno sjedila na drvenoj stolici, dok su posjetitelji muzeja ulazili i sjedali prekoputa gledajući ju u lice. Marinina karizma za one koji su je kroz njezin rad imali prilike upoznati, toliko je utjecala na tisuće gledatelja (preko sedamsto tisuća zapravo) koji su imali prilike sudjelovati u nastupu, da je kod mnogih samo gledanje u oči osobe koja ti sjedi prekoputa, izazvalo gomilu emocija često praćenih suzama. Gotovo kao na misama vjerskih karizmatika!

U susjednim prostorima, mladi umjetnici, Marinini prijatelji, rekonstruirali su njezine prošle izvedbe, sve redom u kojima je umjetnica osobno prisutna – The Artist Is Present – o tome se dakle radi, pa su posjetitelji mogli vidjeti i svojevrsnu najavu i lakše prihvatiti i razumjeti glavni događaj…Izložen je i kombi u kojem je Marina sa svojim partnerom, njemačkim umjetnikom Ulayem, živjela sedamdesetih i osamdesetih, u periodu kada su uglavnom zajedno nastupali, u prilično jadnim uvjetima, živeći kao svojevrsni moderni nomadi.

S obzirom da me film iskreno oduševio (pogledao ga dvaput u dva dana), teško mi je uopće pisati nešto o njemu, jer nisam u stanju dovoljno dobro prenijeti ugođaj – fascinantno je vidjeti nekoga tko tako dobro izgleda kada se uspije (pa makar i tek u 63. godini) upakirati u sjajni papir vrhunskog svjetskog muzeja i pridobiti naklonost i potpuno uvažavanje umjetničke elite. Gotovo smiješno izgledaju fotografije svih mogućih glumaca i glazbenika koji su se tijekom izložbe imali potrebu fotkati s Marinom, od Tilde Swinton, Michael Stipea, Orlanda Blooma, Johna Watersa, Williama Defoa itd, itd… Jednostavno, to treba pogledati, iako se opet ograđujem, ne vjerujem da je film za svakoga i da će se svatko oduševiti.

http://www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/965

http://marinafilm.com/about-marina-abramovic

http://www.imdb.com/title/tt2073029/?ref_=sr_1

Oglasi

2 thoughts on “Marina Abramovic: The Artist Is Present

    1. “Inače postanemo Marina Abramović i otvoreno priznamo (u filmu The Artist is Present) da smo se umorili i da je vrijeme za zaradu. I mirovinu.” kažu u Zarezu i ostanu živi…Dobro, zapravo je to iz komada Zarezovog intervjua, al opet je čudno…Ja sam Magičaru, u svakom slučaju jako zadovoljan viđenim

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s