7. VUKOVAR FILM FESTIVAL

Filip Šovagović: Visoka modna napetost

film_plakatSinoć me ponovno oduševila vukovarska projekcija. Ovaj put domaći film Filipa Šovagovića Visoka modna napetost. Nekako je mlako primljen po novinama, svi se nekako pozivaju na Šovagovićev prvi film Pušća Bistra koji kao nije dobro prošao kod publike (ni kritike rekao bih), ali bez obzira na to što mi ni Pušća Bistra nije loš, ovo je nešto potpuno drugačije – nekakva poprilična promjena u pristupu i nešto što do sada nismo mogli vidjeti od domaćeg autora.

Naravno, segmente možemo pronaći u kojekavim hrvatskim filmovima snimljenim zadnjih par godina, ali nigdje ovako potpuno redizajniran koncept igranog filma, nigdje takve montaže, kadrova i stila u jednom jedinom cjelovečernjem igranom filmu.

FashionTensionN2Film je snimljen na otoku – sudeći po mnogobrojnim kvalitetnim, raznolikim kadrovima sunca, mora i neba, pretpostavljam da se ekipa na terenu zadržala jako dugo vremena. Općenito sam zapravo stekao dojam da film nije sklepan nabrzinu, nego da je autor uzeo vremena koliko treba i radio baš onako, otočki polako – kadar po kadar. Hrpa je tu predivnih kadrova otvorenog mora, punog mjeseca, otočke vegetacije, svjetionika, kamena krša i sela. Prijelazi sa crno bijele na fotografiju u boji su također vrhunski pogođeni.

Posebna je dimenzija filma glazba koju je za film napravio sam Filip Šovagović. Dalmatian junkie meets Ry Cooder! Ili čak možda Neil Young iz Jarmuschevog Dead Man-a. Nešto na tom tragu iako nikako kopija – baš ono, posebno i jako dobro uklopljeno u priču – usporavajuće, a nedosadno.

Kad već spomenuh junkiea, jedan od likova znao je dosadno zabrijati svojim napušavanjem i glumljenjem nekakvog otočkog Bareta, no (kako mi je prijatelj sugerirao nakon projekcije), radi se vjerojatno o tome da je Šovagović  ponekim djelomično pretjeranim scenama zapravo stvorio svojevrstan filter publike – jer, racionalno govoreći, ovaj film ipak nije napravljen za (pre)široke mase. Ovo je nekakva kategorija filmova koje (u svjetskim okvirima) možemo vidjeti na Sundanceu ili sličnim festivalima, a onda je valjda i logično da neće pobjediti u Puli.

Ja sam jako zadovoljan i toplo ga preporučujem svim ljubiteljima mode, stila, indie rocka, bluesa, sunca, kanabisa, lokalne filozofije, gegova i neočekivanih obrata. Visoka modna napetost/Tension/Pritisak, kako stoji na špici , zadovoljit će sve vaše intelektualne potrebe koje se mogu pojaviti tijekom jedne nasumične večeri.

Iskrene čestitke autoru i suradnicima!

9/10
skaricicGlumačka ekipa odradila svjetski; u glavnoj ulozi Goran Navojec, zanimljiv Miran Kurspahić i odlična Marija Škaričić,

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s