Ukidanje HGK iz kuta običnog gledatelja

kvalitetaVeć je počelo uobičajeno hrvatsko „spuštanje lopte na zemlju“ i relativiziranje šokantnih informacija o načinu poslovanja HGK kojima smo svjedočili posljednjih dana. Neke face s gospodarske (i političke) scene brane potrebu postojanja ove institucije, evo baš nedavno Vladimir Ferdelji govori za HRT kako neznalice govore o tome da HGK treba ukinuti, a on „znalac“ jel, navodi (kako je rekao ) „čitav niz“ korisnih aktivnosti kojima ta institucija zadužuje hrvatsko gospodarstvo. Od njegovog „čitavog niza“ nije se ni sam uspio sjetiti suvisle dvije – ono uobičajeno predstavljanje hrvatskog gospodarstva u svijetu (što god to konkretno značilo i kojeg to hrvatskog gospodarstva pitam se) i nekakva edukacija poduzetnika o neznamtijačemu. Uglavnom, blago rečeno, mlaćenje prazne slame.

A za ukidanje HGK, definitivno postoji poduži „čitav niz“ argumenata:

Kao prvo, naknada iz koje se HGK financira klasičan je primjer parafiskalnog nameta za koje se svi koji dolaze/dođu na vlast kunu kako ih treba ukinuti i srezati. U Hrvatskoj postoji bezbroj takvih nameta koji ne postoje u normalnim i razvijenim tržišnim ekonomijama i definitivno su jedan od razloga zbog kojega investitori zaobilaze ovu zemlju u širokom luku. Oni koji pričaju da HGK treba opstati, ali treba ukinuti obveznu naknadu tek mlate praznu slamu – ništa takvog tipa ne može funkcionirati bez novaca. Znači, nema naknade, nema funkcioniranja. Samo bi falilo da se netko sjeti da ju financiramo iz proračuna.

Druga stvar; pokazalo se u 23 godine funkcioniranja samostalne hrvatske države da je svaka institucija vezana uz državu, enormno podložna korupciji, pljački, političkom utjecaju i sličnim negativnim pojavama. Jedina hrvatska banka (HPB) dodjeljivala je kredite po babi i stričevima, a njezin predsjednik uprave Protega upravo čeka suđenje. Fond za zaštitu okoliša opljačkao je građane za rekordnih (više dakle od Vidoševića i Sanadera) 180 milijuna kuna putem naplate otkupa plastičnih boca (Vinko Mladineo se zove elegantni starčić koji je sve organizirao). Da ne spominjemo Hrvatske autoceste, Hrvatsku turističku zajednicu, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez, mnoge „ugledne“ fakultete, ministarstva itd. Dakle, ako želimo malu i efikasnu državu, broj institucija, agencija, komora i sličnih skupih igračaka treba srezati na nulu. Svaka bakica na ulici reći će u kameru da misli da nam treba ovo ili ono, ali da ju pitaš da to plati iz svog novčanika, promijenit će priču u sekundi.

Treće, vlada (a to je posebno vidljivo posljednjih dana) gubi vrijeme i energiju na rješavanje „obiteljskih problema“ ovakvih institucija.  Umjesto da se ministar Vrdoljak bavi investicijama, on se bavi skupštinom i postavljanjem v.d.-a nekakve institucija koja je (sad je to i službeno) posljednjih godina samo pljačkala i izvlačila milijune kuna već osiromašenih hrvatskih poduzetnika. Sad je njegova pomoćnica morala ostaviti svoje radno mjesto u ministarstvu da bi pravila reda u HGK. Bolesno.

Četvrto; birokracija. Ova institucija tražila je izglasavanje zakona u parlamentu (Zakon o HGK), njezino funkcioniranje netko treba nadgledati kontrolirati, svaki član popunjava obrazac, plaća članarinu, netko i to nadgleda i kontrolira, vode se knjige, računi, izvještaji, održavaju sjednice itd itd. Znam da mnogima izgleda čudno što ovo uopće navodim ali pretpostavljam da je to zato što smo se mi na birokraciju već navikli i što nam je to normalno. Pitaj američkog investitora koji je došao u Hrvatsku što misli o popunjavanju svih mogućih obrazaca, pristupnica i plaćanju različitih članarina pod obavezno ako želi poslovati u RH. Moj prijatelj je npr. bankrotirao u posljednjem poslu jer nije platio naknadu za spomeničku rentu. Koja je to pička materina uopće? Ja bi svakoga tko tvrdi da nam sve te naknade i institucije trebaju natjerao u privatne poduzetnike, pa neka se u praksi uvjere kako je to ugodno svaki mjesec plaćati različite pizdarije za financiranje nekakvih jebivjetara poput Vinka Mladinea, Nadana Vidoševića i sličnih.

Ja bih rekao da je i ova afera popriličan dokaz da je ova država najveća opasnost sama sebi. Kakav crni kapitalizam ili (popularni) neoliberalizam. Neoliberalizam bi nama došao kao antibiotik širokog spektra djelovanja na sve negativne društvene  pojave. Nema teorije da nekakav kapitalistički gigant koliko god velik i moćan bio u ovoj državi napravi veću štetu nego što to rade institucije ove države. On ne može toliko opljačkati radnike koliko ih može sjebati ova država, on ne može toliko potkupiti, potplatiti, prevariti, zatajiti ili sjebati ovaj sistem, koliko to mogu legalne i od strane ove države kreirane institucije. I sve imaju u imenu pridjev „Hrvatska“. Hrvatske auto ceste, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska radio televizija, Hrvatski olimpijski odbor, HBK, HPB, …Nedajbože da nešto kažeš protiv koje – odmah si protiv Hrvatske.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s