Robert Perišić: Područje bez signala

PERIšić_finalKnjiževna kritičarka Jagna Pogačnik s velikim je ushitom u Jutarnjem listu prenijela dojmove o novom romanu Roberta Perišića. Nekako paralelno u jednoj od kulturnih emisija kulturnog Dražena Ilinčića, njegov gost književnik i prevoditelj Borivoj Radaković spomenuo je Perišića kao jednog od naših rijetkih pisaca koji imaju  iskustava s pisanjem pod utjecajem raznoraznih opijata (tema emisije je bila vezana uz umjetnost i drogiranje) pa me i to dodatno motiviralo da pomnije iščitam što nam Perišić ovoga puta ima za reći i mogu li možda prepoznati dionice koju su eventualno napisane pod utjecajem kakve zabranjene supstance. Držeći ipak nekakvu rezervu glede osjećaja gospođe Pogačnik, uzeo sam novoobjavljenu (svibanj 2015.) knjigu i pročitao ju u dva dana, skoro pa u dva daha.

Prethodni Robertov roman, Naš čovjek na terenu, prilično me razonodio (nekoliko postova niže), i nije mi dakle bio problem prihvatiti Jagnin izazov – mogu vam reći da je novi roman stvarno pun pogodak.

Iako se opirem temema koje se i u natruhama vuku po području regiona i makar i kroz fleš dotiču rata i poraća, Perišić s njima radi svojevrsni salto mortale i prekobacuje vremena, žanrove, dinamiku i stil s jednog prostor/vremna na drugo, stvarajući definitivno jedan novi, posttranzicijski (kradem Jagnu) koncept, koji odlično funkcionira čitatelju ako je barem povremeno prelistavao kakve dnevne novine u zadnjih dvadeset pet godina.

Radnja prati dvojicu prijatelja,  koji dolaze u ratom i poraćem poharano (nekoć industrijsko) mjesto i kroz ludi poduzetnički poduhvat pokreću proizvodnju turbina u godinama zapuštenoj tvornici. Obnova postupno počinje obuhvaćati i ljudske sudbine, zapušteni i zaboravljeni inženjeri strojarstva i elektrotehnike vraćaju se u svoje slavne dane evocirajući povratkom u tvorničke hale i svoje predratne već pomalo zaboravljene životne priče. Situacije se dinamički razvrću što vremenski što interkontinentalno, kroz nekoliko država prateći privatnu ili sudbinu tvrtke koje je u potrazi za svojim naručiteljem u neimenovanoj turbulentnoj zemlji trećeg svijeta. Svrgavanje režima, revolucija, bijeg, međunarodni šverc oružjem, lokalna mafija, droga i mnogo toga drugoga uz puno previše alkohola i nešto nasilja (pa i poneki rezervirani seks), ugodno će vam upotpuniti vaš planirani godišnji odmor na nekom ručniku ili ležaljci na kakvoj jadranskoj plaži. Naravno, sve je popraćeno i decentnom dozom Perišićevog humora koji se kreće na razini od Ante Tomića, visokointeligentnih pošalica uz lajnu bijeloga pa do klasičnog bosanskog vica. Geg, parodija, akcija i drama, sve u jednom dobro začinjenom loncu koji bi ovoga puta mogao dobro proći i kod nešto šireg čitateljstva. Toplo preporučujem za ovo nadasve toplo ljeto, a neka vam je dodatni izazov prepoznati dionice koje je Perišić napisao pod utjecajem nedozvoljenih supstanci, jer, kako kažu upućeniji od mene, razvidno je da je to u pitanju…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s